srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • Usposabljanje zaposlenih za nudenja prve pomoči po programu Rdečega križa

Usposabljanje zaposlenih za nudenja prve pomoči po programu Rdečega križa

Na Šolskem centru smo z več kot 1600 dijaki, skoraj 300 študenti, preko 500 odraslimi udeleženci izobraževanj in z 200 zaposlenimi in ob različnih dejavnostih, ki jih izvajamo v naših prostorih, po oceni tveganja dokaj izpostavljeni raznim poškodbam in tveganim stanjem.

V skladu z zakonodajo, smo na ŠC Velenje dolžni strokovno usposobiti sodelavce, ki bi lahko v primeru nesreč hitro in učinkovito nudili prvo pomoč poškodovanim v naši sredini. Zavod z 200 zaposlenimi mora namreč zakonsko usposobiti najmanj 14 oseb, za katere je priporočljivo, da izhajajo iz različnih sredin, dejavnosti in okolij (4 stavbe na Trgu mladosti 3 in 4 stavbe na MIC-u).

Program usposabljanja smo pripravili skupaj z Rdečim križem Velenje in ga ciljno sestavili glede na našo oceno tveganja možnih nezgod pri različnih dejavnostih in v različnih okoljih. Usposabljanje je bilo izvedeno v dveh popoldnevih, v sredo 20. oktobra 2021 in četrtek 21. oktobra 2021 med 15. in 20. uro. Udeležilo se ga je 14 udeležencev iz različnih enot našega zavoda.

Program, po katerem je usposabljanje potekalo, je poleg osnovnih vsebin nudenja prve pomoči vseboval še vsebine, ki so specifične za naša delovna okolja, kot na primer:

  • ERŠ – udar el. toka,
  • SŠGO (obdelava kovin, rezanje, varjenje, brušenje, delo avtomehanika – urezi, vbodi, stisnitve) …,
  • Gimnazija: laboratoriji – poškodbe z nevarnimi kemičnimi snovmi (koža, oko, dihala, zastrupitev),
  • ŠSD (kuhar, natakar) – urezi, opekline, oparine …,
  • vse šole: športna vzgoja – zlomi, zvini, nategi …

Poudarek usposabljanja je bil na praktičnem delu programa, kjer so bili še posebej izpostavljeni temeljni postopki oživljanja z uporabo AED aparatov, reševanje v primeru zadušitev,  možganskih kapi, srčnih zastojev, različnih epileptičnih stanj …

Ob zaključku programa je bil izveden preizkus znanja. Za uspešno opravljeno usposabljanje so udeleženci prejeli licenco usposobljenosti nudenja prve pomoči za obdobje petih let.

Avtor:
Uroš Lukič

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Medpodjetniški izobraževalni center
Koroška cesta 62a,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660