srssersssdgimvssmicdsd

Prvo mednarodno srečanje v projektu CEMLO

Prvo mednarodno srečanje oz. t.i. aktivnost učenja, poučevanja, usposabljanja v projektu CEMLO (Connect, enjoy mountains & learning outdors), ki je sofinanciran v programu Erasmus+, se je po skoraj dveletnem covid premoru končno zgodilo v živo. Srečanje je potekalo med 27. septembrom in 1. oktobrom na Eolskem otočju v Italiji, udeležili pa so se ga predstavniki partnerskih gimnazij iz Liparov, Italija, iz Koprivnice, Hrvaška, iz Eitminiškesa, Litva, ter 4 dijaki in 3 mentorji iz Gimnazije Velenje. Predstavniki gimnazije iz Nazilija, iz Turčije, se srečanja zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje prenosa virusa v Italiji niso udeležili.

V skladu z delovnim naslovom srečanja “Raziskovanje naših gora, skala za skalo” so udeleženci srečanja dodobra spoznali geografske in geološke značilnosti vulkanskega otočja, ki je uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine. Obiskali so oba aktivna vulkanska otoka, Vulcano in Stromboli – oba sta dala ime posebnima tipoma vulkanskih izbruhov. Med pohodom na otoku Vulcano so si ogledali aktivni krater, vulkanske “bombe s krušno skorjo”, se izogibali po gnilih jajcih smrdečih solfatar in fumarol ter blatnih izvirov. Na nočno vožnji z ladjico so si ogledali atraktivne periodične izbruhe Strombolija. V času projektnega srečanja so se dijaki seznanili z lokalnim načinom življenja na Siciliji, z ogledi farme kaper in vinograda pa spoznali, da vulkanska dejavnost omogoča nastanek zelo rodovitne zemlje, ki nudi dobre pogoje za kmetijske dejavnosti. Seveda so vsi udeleženci mednarodnega srečanja tudi izkoristili ugodno sredozemsko podnebje, ki omogoča kopanje v morju še v jesen.

Pomemben del projekta predstavlja tudi povezovanje – dijaki so med seboj spletli precej stikov z dijaki drugih držav, celo iz Nemčije in Španije, saj je hkrati potekalo še srečanje v drugem mednarodnem projektu Food Connecting People.

Projekt CEMLO je sicer namenjen temu, da dijaki z različnimi medpredmetnimi aktivnostmi v naravi osvajajo dodatna znanja iz geografije, zgodovine in biologije.

Zapisal:
Miran Papež

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Medpodjetniški izobraževalni center
Koroška cesta 62a,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660