srssersssdgimvssmicdsd

Ob zaključku projekta TalentJourney

Zaključil se je projekt TalentJourney. Njegov primarni cilj je bil prisluhniti proizvodnemu sektorju, ki narekuje nove tehnologije na področju interneta stvari v pametni proizvodnji, ki se osredotoča na uporabniku usmerjene, prijazne in tudi okolju prijazne rešitve. Te tehnologije je potrebno integrirati v šolski izobraževalni sistem ter pri dijakih in študentih povečati spretnosti in razumevanje novih tehnologij. TalentJourney je poskrbel za osnovo, ki omogoča ustvarjanje popolnoma nove izobraževalne paradigme in okolja, odprtega in inovativnega prostora, ekosistema mreženja in deljenja, kjer bo vsak lahko odkrival svoje potenciale, jih razvijal do znanja odličnosti, strokovnosti in osebnega zadovoljstva. Trenutno smo v času, ko se pred nami oblikuje četrta industrijska revolucija. Imamo opravka z zajemom in obdelavo večjega števila podatkov na spodnjih nivojih piramide avtomatizacije. Glavni gradnik industrije 4.0 je IIoT – industrijski internet stvari. Ta povezuje raznorazne senzorje in aktuatorje na spletni sistem, zajema podatke, jih shranjuje v baze podatkov na oblaku in jih nato obdeluje za optimalno in učinkovito delovanje proizvodnje. Pri tem je sodelovalo kar nekaj podjetij, izobraževalnih ustanov in ostalih partnerjev po vsej Evropi. Projektno partnerstvo želi sodelovanje deležnikov v projektu pripeljati do odličnosti v vsebini in načinih zagotavljanja poklicnega izobraževanja in usposabljanja, da bi inovativno in agilno delovali ter izboljšali odzivnost ponudnikov poklicnega izobraževanja in usposabljanja za potrebe industrije 4.0 in družbe nove dobe ter tako postali zgled iz resničnega sveta za odličnost na področju interneta stvari. Glavni rezultati projekta so: zbrani podatki o potrebah po znanjih, razvoj nadnacionalnih učnih načrtov in vseživljenjskega usposabljanja, testiranje in izdelava prototipov storitev za TalentJourney, usposabljanja za poklicni razvoj trenerjev, učiteljev, mentorjev, vodstva ter mojstrski tečaji.

Cilj projekta TalentJourney na Medpodjetniškem izobraževalnem centru Velenje je bila nadgradnja robotskih celic na nivo industrije 4.0 do točke, da lahko zagotovi izobraževanje in projektno delo srednješolcev, visokošolskih delavcev in delavcev v podjetju. Z nadgradnjo sedanjih sistemov in uvajanjem novih tehnologij, kot so sodelovalni roboti, računalniški vid, IoT, strojno učenje in drugi, lahko ustvarimo okolje, kjer lahko sodelujejo različni ljudje, različnih področij znanja in interesov. Uvajanje novih tehnologi, kot je vodenje robota preko strojnega vida in nadzor delovanja robota preko aplikacij, je nujno potrebno, da ostanemo v koraku s časom.

Prav tako je bila izvedena implementacija kolaborativnega robota v naš laboratorij za aplikacije, ki so prilagodljive, da zagotovimo maksimalno varnost pri učenju in izvajanju procesov. Tako lahko upravljamo z novimi tehnologijami, z njimi pa se pri pouku srečajo dijaki in študentje. Prav tako se ustvari sodelovanje z različnimi podjetji. Tako se izmenjajo pomembne informacije, zahteve in izkušnje, ki nastanejo z implementacijo industrije 4.0. Sodobne industrijske aplikacije stremijo po vedno bolj učinkovitem in prilagodljivem proizvodnem sistemu. Ko pride do množične proizvodnje, trenutni trendi robotike vključujejo pametne robotske sisteme. IoT prinaša veliko prednosti, kot upravljanje in spremljanje strojev prek interneta. Glavni cilj je, da lahko robote, ki so povezani z omrežjem, spremljamo od tam, kjer se trenutno nahajamo, prav tako bi dobili podatke za prihodnjo obdelavo. Načrt je povezati različne robote v isto IoT omrežje in jih spremljati prek spletne aplikacije. Toliko različnih storitev na področjih IoT naprav prinaša številne prednosti, vendar pa prinaša tudi slabosti. Ena od ključnih slabosti je varnost, ki je kot potrošniki ne preverjamo, ker nimamo dovolj znanja, čeprav bi bilo to potrebno.

Varnostna izvedljivost IoT naprav je ključno vprašanje, saj lahko spletna stran omogoča napadalcem, da odklenejo vrata vaših hiš, prižgejo požar v kaminu in tako naprej. Posledice takšnih napadov so lahko v skrajnih primerih ogromne. Cilj je, da naš sistem zgradimo varno in moderno z uporabo najnovejših standardov v IoT / tehnologije 4.0.

Projekt, ki je potekal z različnimi partnerji po vsej Evropi, se je izkazal za smiselnega in tudi potrebnega, da se uskladimo glede izobraževanja novih tehnologij, ki se neprestano uvajajo v industrijo. Tako smo pridobili na opremi in znanju, ki je še kako dobra popotnica za učenje teh novih tehnologij.

Avtor:
Klemen Zaponšek

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Medpodjetniški izobraževalni center
Koroška cesta 62a,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660