srssersssdgimvssmicdsd

Mednarodno srečanje projekta CIRCLE

V okviru projekta Circle je od 27. do 29. oktobra v Forliju (Italija) potekalo transnacionalno srečanje o vprašanjih krožnega gospodarstva.

Mednarodni projekt CIRCLE (Circular Innovation and Resilient City Labs v regiji Adrion), ki ga vodi občina Forlì (Italija) financira program Interreg ADRION in ima 14 partnerjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Grčije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Albanije. Njegov cilj je spodbujati krožno gospodarstvo kot osnovo za učinkovite modele dobrega ravnanja z odpadki/recikliranja in vupostaviti lokalne krožne laboratorije na območju partnerjev projekta. Krožni laboratoriji so lokalni centri, kjer se zbirajo in izmenjujejo ideje za reševanje problemov, povezanih s trajnostnim ravnanjem z odpadki. V teh laboratorijih se obravnavajo in oblikujejo krožni in inovativni modeli in rešitve, ki temeljijo na sodelovalnem in multidisciplinarnem pristopu, ki vključuje vse zainteresirane deležnike: podjetja, storitve, proizvajalce, zelene poslovne akterje, upravne in finančne organe ter civilno družbo (združenja, državljane).

Prvi dan so partnerji projekta CIRCLE, med katerimi je tudi Šolski center Velenje, na 6. Mednatodnem srečanju projekta predstavili dejavnosti svojih krožnih laboratorijev. Letos smo v povezavi s partnerji projekta začeli razvijati tudi krožni urbani laboratorij za Savinjsko in Koroško regijo, CIRCLab SA-ŠA, ki bo skrbel za usklajevanje dejavnosti na našem področju ter za izvajanje aktivnosti, povezanimi z izobraževanjem in sodelovanjem na področju ravnanja z omenjenimi odpadki. Pridružil se je krožnim laboratorijem Forlì (Italija), Međimurska županija (Hrvaška), Hrvaška, Vzhodni Solun (Grčija), Zahodna Grčija, Bosna in Hercegovina, Srbija in Ulcinj (Črna Gora).

V četrtek smo se udeležili mednarodnega sejma Ecomondo, kjer je bila predstavljena široka paleta tehničnih možnosti, sistemov, opreme in storitev za reševanje zapletenih specifičnih okoljskih problemov.

Zadnji dan je mednarodno srečanje zaokrožil dogodek “CIRCLab Camp”, kjer smo razpravljali o idejah, ki so se rodile v različnih CIRCLabih in o tem, kako se lahko razvijejo v prave nove projekte za uveljavljenje krožnega gospodarstva.

Konferenca ni bila namenjena le partnerjem in deležnikom projekta CIRCLE, temveč tudi združenjem, organizacijam ter institucijam, ki bi želeli prenesti izkušenje CIRCLabov na svoja področja.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Medpodjetniški izobraževalni center
Koroška cesta 62a,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660