srssersssdgimvssmicdsd

Dan za zdravje na Šolskem centru Velenje

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Velenje, smo na MIC-u za zaposlene Šolskega centra Velenje organizirali Dan za zdravje. V okviru te dejavnosti so se udeleženci lahko prijavili na delavnice v ponedeljek ali torek (23. – 24. avgusta). Udeležba je bila kljub slabemu vremenu v ponedeljek oba dneva visoka,  smo pa morali zunanje aktivnosti v ponedeljek zaradi vremena nekoliko prilagoditi.

Dan za zdravje je bil sestavljen iz treh aktivnosti, ki so vsebovale predavanja o zdravemu načinu življenja, preverjanja njihove fizične sposobnosti in telesnih meritev posameznih udeležencev.

V aktivnosti Ali sem fit?, pod vodstvom diplomirane fizioterapevtke Tajde Reberčnik z ekipo diplomiranih medicinskih sester, se je 105 zaposlenih najprej udeležilo hoje na dva kilometra (oziroma po prilagojenem programu v ponedeljek 6-minutnega testa hoje v notranjih prostorih). Po testu so merili telesno zmogljivost vsakega posameznika in jo primerjali z zmogljivostjo oseb z enako starostjo. Velika večina udeležencev je dosegla povprečen rezultat.

Druga aktivnost, predavanje o spoprijemanju s stresom in sproščanju, ki sta ga vodili univerzitetni diplomirani psihologinji Niki Jakol in Sabina Prešiček, je bilo zastavljeno interaktivno. Na njem so udeleženci, glede na vtise predavateljic, večinoma dobro sodelovali. Udeleženci so prejeli gradiva – delovne naloge, ki so jih izpolnjevali med predavanjem, nekateri pa so se vključevali tudi v neposredno komunikacijo s predavateljico. Povratne informacije, ki so jih posamezniki ustno predali na koncu predavanja, so bile pozitivne. Povedali so, da jim je bila predstavitev všeč – predvsem način podajanja in praktične naloge, vsebino pa so ocenili kot koristno za svoje vsakdanje življenje. Nekateri so izrazili interes tudi za druge delavnice s področja duševnega zdravja v našem centru. Povedali so, da so pogrešali le praktičen del sproščanja – izvedbo tehnik sproščanja v živo.

Tretja aktivnost, ki je vsebinsko zaokroževala Dan za zdravje, je bilo predavanje Zdravo jem – zdrava prehrana pod vodstvom univerzitetnega diplomiranega inženirja živilske tehnologije Gorana Pandola, kjer je udeležence je presenetila predvsem vsebnost sladkorja v sadju. analizo telesne sestave. Sledila je analiza telesne sestave (pod vodstvom diplomiranega kineziologa Matije Vravnika), ki so jo merili pri 142 zaposlenih; ta je je pokazala v povprečju povišan odstotek maščobe.   Udeleženci so bili vabljeni tudi na individualno obravnavo in svetovanje v Zdravstveni dom Velenje.

Avtor:
Uroš Lukič

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Medpodjetniški izobraževalni center
Koroška cesta 62a,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660