srssersssdgimvssmicdsd

Dnevi za zdravje 2022

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Velenje smo na MIC-u za zaposlene Šolskega centra Velenje organizirali Dneve za zdravje. V okviru teh dejavnosti so se udeleženci lahko prijavili na delavnice, ki so potekale v ponedeljek in torek (22. – 23. avgusta) na MIC u. Za vse tiste sodelavce, ki se zaradi obveznosti ponujenih terminov delavnic niso mogli udeležiti, smo jim omogočili še dodatni termin 30. avgusta – v Zdravstvenem domu Velenje. Skupno se je Dnevov za zdravje na Šolskem centru Velenje udeležilo 93 zaposlenih.

Dan za zdravje je bil sestavljen iz treh aktivnosti, ki so vsebovale predavanja o zdravem načinu življenja, preverjanju fizične sposobnosti in telesnih meritev vsakega udeleženca.

V sklopu delavnice Ali sem fit? so udeležence skozi krajše predavanje najprej seznanili z zdravim življenjskim slogom in pomenom gibanja za zdravje. Po končanem uvodnem delu so jim izmerili krvni tlak ter po pogovoru z diplomirano medicinsko sestro določili, kateri test telesne pripravljenosti (hitra hoja na 2 km ali 6-minutni test hoje) je zanje primeren.

Na predavanju Mikrobiota prebavnega trakta so udeležence seznanili z življenjsko združbo mikroorganizmov, ki živi in poseljuje različna okolja v našem telesu. Sestava te pisane druščine pa pomembno vpliva na našo imunost, razpoloženje in še mnogo drugih stvari.

Udeležencem so s pomočjo merilca telesne sestave izmerili telesno maso in delež telesne maščobe, mišično maso, vsebnost vode v telesu (ekstra, intracelularne), maso kosti, indeks telesne teže, stopnjo visceralne maščobe in stopnjo bazalnega metabolizma (BMR).              

Na delavnici Spanje, so bile predstavljene osnove spanja in sproščanja. Udeleženci so spoznali, kaj se zgodi, ko ugasnemo luč in gremo spat, zakaj je dobro spati pomembno in kako spanje vpliva na psihološke procese v naših možganih. Presodili so pomen spanja in katere sestavine vključujemo v svoj vsakdan, da bi bilo spanje čim bolj kakovostno.

V medsebojnih odnosih se pogosto srečujemo s situacijami, v katerih se naše vrednote, želje, interesi in potrebe razlikujejo od vrednot, želja, interesov in potreb druge osebe. Tako smo pogosto postavljeni pred izziv, kako uskladiti ene in druge, oziroma, če to ni možno, kako ravnati skladno s sabo in pri tem ne prezreti drugega. Na delavnici Asertivnost so udeleženci krepili veščino asertivnosti, s katero se ne rodimo, ampak jo je mogoče razvijati/ se je naučiti, ter s katero lahko dosežemo skrb tako zase kot tudi za drugega.

Odziv udeležencev na izvedbo delavnic DNEVOV ZA ZDRAVJE je bil kljub nekoliko nagajivemu vremenu zelo pozitiven, saj je vsak ki se je delavnice udeležil že pretekla leta, lahko primerjal svoje rezultate izmerjenih vrednosti na merilcu telesne sestave in na ta način ugotavljal svoj napredek ali pa … Če povzamemo vse kar smo novega slišali na teh predavanjih in se testirali na ponujenih napravah, lahko zaključimo, da je naša lastna skrb in preventiva najboljša varovalka za naše dobro počutje tako na delovnem mestu, kot tudi v domačem okolju. 

Zapisal U. Lukič

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Medpodjetniški izobraževalni center
Koroška cesta 62a,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660