Skip to content

Uvodno srečanje partnerskih šol v projektu Štirje letni časi v ekološki kuhinji

Predstavniki partnerskih šol projekta Four Seasons in Organic Kitchen (Štirje letni časi v ekološki kuhinji) smo se zbrali na uvodnem srečanju, ki je bilo v zgodovinskem mestu Anzio, v Italiji, med 25. in 27. novembrom 2024. Projekt Four Seasons in Organic Kitchen je sofinanciran v programu Erasmus+ in združuje Ekonomsko šolo iz Wodzislawa Slaskega na Poljskem, Poklicno in tehniško šolo iz Golcuka v Turčiji, Poklicno šolo Apicio Colonna Gatti iz Anzia v Italiji, in kot nosilca projekta Šolski center Velenje, Šolo za storitvene dejavnosti iz Slovenije.

Za glavne aktivnosti projekta so načrtovane mednarodne gastronomske delavnice, na katerih se bodo dijaki v mednarodno mešanih ekipah učili pripravljati inovativne sezonske jedi z upoštevanjem načela ekološke (sezonske in lokalne) kuhinje brez odpadkov. Poleg delavnic za ozaveščanje pomena zmanjševanja odpadkov hrane v gastronomiji bodo vse partnerske šole v naslednjih dveh šolskih letih, kolikor bo trajal projekt, izvedle še vrsto drugih aktivnosti, npr. promocijska srečanja z osnovnošolci in lokalnimi partnerji, strokovna srečanja s kuharskimi šefi, predstavitve jedi iz partnerskih držav… V okviru projekta partnerji načrtujemo izdelavo izvirnih receptur sezonskih jedi, učnih načrtov za učitelje, učnih video gradiv in digitalne kuharske knjige.

Na uvodnem srečanju smo se udeleženci seznanili s pogodbenimi obveznostmi pri izvajanju Erasmus+ projektov, se dogovorili o terminih mednarodnih gastronomskih delavnic za dijake, ob tem pa še sestavili načrt kratkoročnih in dolgoročnih nalog v projektu. Uvodnega srečanja partnerjev sva se v vlogi predstavnikov Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje udeležila kot strokovni vodja projekta Simona Pompe in kot vodja projekta Miran Papež. Uvodno srečanje partnerjev je potekalo v odlični atmosferi, bilo je delovno intenzivno in navdihujoče za vse udeležence. Vse partnerske šole se že veselijo naslednjega skupnega srečanja, ki bo v marcu 2025 na Poljskem.

Avtor: Miran Papež