srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • Izobraževanje v okviru projekta AAC@school v Atenah

Izobraževanje v okviru projekta AAC@school v Atenah

Karmen Mikek, Nina Gošnik Simeonović in Jana Krautberger smo se udeležile izobraževanja v okviru projekta AAC@school v Atenah. Cilj projekta je izboljšati vključenost učencev in dijakov s komunikacijskimi primankljaji s pomočjo posebne metodologije AAC, ki v EU še ni dovolj razširjena. AAC je kratica za angleški izraz ”Augmentative and Alternative Communication” oz. v našem jeziku ”nadomestna in dopolnilna komunikacija”. Gre za različna orodja,  na primer komunikatorji s piktogrami in stikali, ki omogočajo in olajšajo sporazumevanje ljudem s prirojenimi motnjami (cerebralno paralizo, avtizmom), poškodbami (možganska kap) ali neznanjem lokalnega jezika (tujci, imigranti). Projekt AAC@school želi usposobiti učitelje in spodbuditi kreativno uporabo različnih orodij za sporazumevanje.

Prvi del usposabljanja je potekal marca 2018 na našem šolskem centru, drugi del usposabljanja pa je bil med 20. in 24. januarjem 2019 v Atenah. Izobraževanje so vodile strokovnjakinje iz Italije, na njem pa se je usposabljajo 28 ljudi iz partnerskih institucij iz Avstrije, Italije, Švice, Španije, Turčije in Slovenije.

Prvi dan izobraževanja smo najprej ponovili, kaj je nadomestna in dopolnilna komunikacija, kakšna so različna orodja in načini njene uporabe, v nadaljevanju smo svoja znanja še dopolnili in poglobili. V manjših skupinah smo razvijali orodja, ki bi bila uporabna v naših institucijah. S sodelavci iz Španije in Grčije smo se osredotočili na komunikacijo z dijaki tujci, ki pridejo na srednjo šolo brez znanja slovenskega jezika. Razvita orodja bodo v pomoč dijakom, učiteljem in šolski svetovalni službi v prvih mesecih dijakovega prihoda v Slovenijo, hkrati ta orodja dijakom pomagajo tudi pri učenju slovenščine.

V mesecu marcu bomo novo osvojeno znanje naprej predale učiteljem na izobraževanju, ki ga bomo organizirale na Šolskem centru Velenje.

 

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Medpodjetniški izobraževalni center
Koroška cesta 62a,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660