Skip to content

24. april, Slovenski dan brez zavržene hrane

24. aprila obeležujemo že 5. slovenski dan zavržene hrane. Odpadna hrana je eden največjih globalnih izzivov. Kar 733 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, a hkrati se skoraj tretjina vse pridelane hrane nikoli ne zaužije. V Sloveniji na leto povprečen prebivalec zavrže 78 kilogramov hrane, pri čemer kar 44 % vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. To pomeni, da ima prav vsak izmed nas moč, da s preprostimi dejanji naredi razliko. V letu 2023 je bilo v Sloveniji zavrženih več kot 164.000 ton hrane. Največ v gospodinjstvih, nato pa v gostinstvu in strežbi hrane (34 %).

Toda težava ni le v količini, temveč tudi v izgubljeni vrednosti. Zavržen kruh, ki ga kupimo »za vsak slučaj«, pozabljeni jogurti na zadnji polici hladilnika ali že ovenelo sadje v skledi so primeri, ko ne zavržemo le hrane, ampak tudi denar, naravne vire in predvsem trud ljudi, ki so jo pridelali.

Projekt FoodConscious: Towards Effective Food Waste Management and Food Waste Prevention in the Food Service Sector, v katerega smo skupaj z mednarodnimi partnerji vključeni tudi na Šolskem centru Velenje, se osredotoča na zmanjševanje količin zavržene grane v gostinski dejavnosti. V ta namen bodo konec šolskega leta pripravljena pilotna gradiva, v jeseni pa nameravamo tudi predstaviti rezultate projekta.