24. aprila obeležujemo že 5. slovenski dan zavržene hrane. Odpadna hrana je eden največjih globalnih izzivov. Kar 733 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, a hkrati se skoraj tretjina vse pridelane hrane nikoli ne zaužije. V Sloveniji na leto povprečen prebivalec zavrže 78 kilogramov hrane, pri čemer kar 44 % vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. To pomeni, da ima prav vsak izmed nas moč, da s preprostimi dejanji naredi razliko. V letu 2023 je bilo v Sloveniji zavrženih več kot 164.000 ton hrane. Največ v gospodinjstvih, nato pa v gostinstvu in strežbi hrane (34 %).
Toda težava ni le v količini, temveč tudi v izgubljeni vrednosti. Zavržen kruh, ki ga kupimo »za vsak slučaj«, pozabljeni jogurti na zadnji polici hladilnika ali že ovenelo sadje v skledi so primeri, ko ne zavržemo le hrane, ampak tudi denar, naravne vire in predvsem trud ljudi, ki so jo pridelali.
Projekt FoodConscious: Towards Effective Food Waste Management and Food Waste Prevention in the Food Service Sector, v katerega smo skupaj z mednarodnimi partnerji vključeni tudi na Šolskem centru Velenje, se osredotoča na zmanjševanje količin zavržene grane v gostinski dejavnosti. V ta namen bodo konec šolskega leta pripravljena pilotna gradiva, v jeseni pa nameravamo tudi predstaviti rezultate projekta.